20 januari 2019

Dag 20 – Pieter – Ga je eens lekker vervelen

Dag 20 – Pieter – Ga je eens lekker vervelen

Vroeger kon ik me wel eens vervelen. Zo’n moment dat je eigenlijk niets te doen had en niet wist wat je kon doen. Als ik dat dan tegen mijn moeder zei, zei ze alleen: “Kind, wat lekker even!”

Verveling is helemaal niet slecht. Verveling stimuleert namelijk de creativiteit. Niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen.

Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam, bevestigt dit. Een half uur tot een uur even niks doen kan volgens hem heel goed zijn. “Dan wordt een deel in je hersenen geactiveerd dat wordt weggestopt als je het druk hebt.” Als je even rustig bent en minimaal “cognitief wordt belast”, krijgt dat creatieve hersennetwerk (het Default Mode Network) de ruimte.

Wanneer heb jij je voor het laatst verveelt? Ook ik heb deze momenten niet vaak. Er is altijd wel wat te doen. Je kan uren Googlen, dagenlang YouTube filmpjes kijken of binge-watching op Netflix. En natuurlijk kan je de hele dag scrollen over je verschillende social media kanalen.

Ik ga het weer eens proberen. Wie weet wat voor ideeën er naar boven komen.

Smartphone gebruik kwam gisteren op 49 minuten. In het weekend is het ook heerlijk om nog even in bed een spelletje te spelen met je dochter. Al ga ik dat niet elke dag doen!

Loved this? Spread the word


Gerelateerde berichten

Schermgebruik in uur voor bedtijd vergroot slaapklachten bij jongeren

Read More

De pest van de 21e eeuw

Read More

Digital Detox cijfers

Read More

Dag 31 – Floris

Read More
Leave a Repl​​​​​y

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Krijg een e-mail bij een nieuw bericht of video